Het belang van een goede luchthuishouding in je leefomgeving kan en mag niet onderschat worden. Zo kan het te vochtig zijn binnenshuis, waardoor vocht- en schimmelplekken ontstaan en allerlei gezondheidsklachten zoals luchtwegeninfecties opduiken. Maar het kan ook te droog worden in huis. Een luchtbevochtiger kan daar bij helpen!

Luchtvochtigheid

De vochtigheidsgraad wordt doorgaans uitgedrukt in een relatief percentage dat de hoeveelheid waterdamp in de omgevingslucht aangeeft. Dit percentage ligt best tussen 40% en 60%. Wanneer de vochtigheidsgraad onder de 40% zakt, is het te droog. Het is geen slecht idee een vochtmeter te installeren om alvast een idee te krijgen van de luchtvochtigheid in jouw leefomgeving.

Oorzaken van te droge lucht

De mate waarin lucht water kan opnemen is afhankelijk van de temperatuur. Hoe kouder, hoe minder vocht aanwezig is in de lucht. Dat is dan ook de reden dat een te droge lucht vooral in de winterperiode voorkomt. De al droge winterlucht wordt binnenshuis verwarmd waardoor de vochtigheidsgraad verder zakt.

Gevolgen van te droge lucht

Een te droge omgevingslucht kan heel wat nadelige gevolgen hebben. Doordat je minder zuurstof kan opnemen en doordat je lichaam vocht minder lang bijhoudt, ontstaan klachten zoals geïrriteerde luchtwegen, hoest, concentratieverlies en een droge huid. Ook je huisdieren zullen hinder ondervinden. En wat gezegd van de mooie eikenhouten vloer die door uitdroging verschraalt en scheurtjes begint te vertonen? Of de piano die ontstemd raakt? Het mag duidelijk zijn, een te droge lucht is te vermijden. Maar wat kan je er aan doen?

Klassiek bevochtigen

Je kan gaan voor een huis-tuin-en-keukenmiddeltje en een bakje gevuld met water aan de verwarming hangen. Door de warmte die de radiator afgeeft, gaat het water uit het bakje verdampen. Dit is een intensief en tijdrovend werkje, want de capaciteit van het bakje is niet zo groot en het moet dus al snel weer bijgevuld worden. Daarom is het beter een efficiënter systeem in huis te halen, dat de luchtvochtigheid snel regelt en de capaciteit haalt die je nodig hebt. Het aanbod op de markt is groot. Je hebt eerst en vooral keuze tussen verschillende technische oplossingen, die we hieronder graag even belichten.

Types bevochtigers

Stoombevochtigers

Zoals de naam al laat vermoeden, produceert een stoombevochtiger stoom door water aan de kook te brengen. Dit type verbruikt dus behoorlijk wat energie. Anderzijds is het goedkoper in aanschaf en werkt het efficiënt en snel. Het is minder aangewezen bij huisdieren en kleine kinderen omdat die zich kunnen verwonden aan de hete stoom. In dat geval is het beter te kiezen voor één van de volgende systemen die gebruik maken van kouder water.

Ultrasone bevochtigers

Een ultrasone bevochtiger maakt gebruik van trillingen om water te vernevelen en aan de hand van een ventilator de leefruimte in te sturen. Omdat het water amper verwarmd wordt, verbruikt dit type bevochtiger weinig energie. En omdat de trillingen ultrasoon zijn, veroorzaakt dit toestel ook geen geluidshinder. Nadeel is dan weer wel dat een ultrasone luchtbevochtiger geen al te grote ruimtes kan bevochtigen.

Verdampers

Een derde type bevochtigers maakt gebruik van verdamping van koud water. Een koudwaterverdamper onttrekt de droge lucht aan de omgeving, bevochtigt die door een verdampingsfilter en stuurt ze dan terug de ruimte in. Luchtwassers zorgen net als de koudwaterverdampers voor verdamping van water. Ze gebruiken hiertoe een schijvenset dat ronddraait in het waterreservoir. Bijkomend voordeel is dat de luchtwasser de lucht ook reinigt.

Waar moet je nog op letten?

Naast de keuze voor het type bevochtiger, is er nog een aantal elementen dat van belang is bij de aankoop van een luchtbevochtiger. Zoals al aangeraakt, dien je rekening te houden met verschillen in energieverbruik, geluidshinder en onderhoudsgemak. Daarnaast let je er best op dat de capaciteit van het toestel groot genoeg is voor de ruimte waar je de bevochtiger gaat gebruiken. Idealiter is de capaciteit van het toestel zelfs groter. Je wil immers je bevochtiger niet steeds tegen zijn maximum aan gebruiken, om zo zijn levensduur optimaal te houden. Als je toestel tenslotte over een ingebouwde hygrostaat beschikt, kan het zelfstandig beslissen wanneer het in werking dient te treden of wanneer het zichzelf kan uitschakelen omdat de gewenste luchtvochtigheidsgraad bereikt is. Zonder meer een handige functie die het gebruiksgemak bevordert.

Een te droge omgevingslucht dient vermeden te worden. Gelukkig is er afhankelijk van jouw specifieke situatie, nood en budget, steeds een pasklare oplossing beschikbaar. We hebben hierboven de belangrijkste elementen op een rijtje gezet en hopen je zo te helpen bij het maken van de juiste keuze.