Een crosstrainer heeft vele voordelen: je kunt op elk moment van de dag trainen. Je hoeft de deur niet meer uit om naar de sportschool te gaan of om een stuk te gaan fietsen. Je kunt zo kort of zo lang trainen als je wilt. De aanschaf is eenmalig, met meestal lange garantietermijn.

Welke crosstrainer is geschikt voor mij?

Bij de aanschaf van een crosstrainer dient men met meerdere dingen rekening te houden:

  • Het vliegwiel kan aan de voor- of achterzijde zitten. Het vliegwiel aan de voorkant geeft een langlaufbeweging. Het vliegwiel aan de achterzijde geeft een rondere beweging. Deze crosstrainer neemt minder ruimte in beslag.

Een zwaarder vliegwiel loopt meestal beter.

  • kettingaandrijving en de V-aandrijfriem of V-belt. De kettingaandrijving maakt meer geluid en moet je regelmatig oliën. De V-aandrijfriem of
    V-belt maakt minder geluid, maar is duurder.
  • Je hebt enkele kogellagers en dubbele kogellagers. Deze laatste geven een soepele draaibeweging, minder geluid en behoeven minder onderhoud.
  • Lengtepas. Een korte lengtepas geeft stepachtige bewegingen. Een lange lengtepas geeft intensievere hardloopbewegingen. Het hangt van je lichaamslengte af, welke lengtepas geschikt voor je is.
  •  Het gewicht van de crosstrainer: een zwaardere crosstrainer, waar meer ijzer in is verwerkt, is van betere kwaliteit dan crosstrainers waar meer kunststof in is verwerkt.
  • Maximaal belastbaar gewicht. De crosstrainers die 120 kg aankunnen, zijn de beste, anders is de kwaliteit zeker minder.

Wat is de beste manier om te trainen met een crosstrainer?

De beste manier om te trainen, is om minimaal drie keer per week te trainen, met steeds dezelfde tussenpozen. Je kunt zelf het tempo, de weerstand en de duur van de training bijhouden. Op deze manier kun je je conditie verbeteren. Als je traint moet je met rechte rug trainen, je armen ook zoveel mogelijk gebruiken en de buikspieren zoveel mogelijk aanspannen. Je traint zo veel verschillende spiergroepen.

Het is goed voor je uithoudingsvermogen, kracht, stabiliteit en balans.

Kun je de motivatie vinden om lekker te gaan trainen? Dan zul je merken dat je ook nog gaat afvallen en dat is mooi meegenomen!