Als er één ding de laatste jaren pijnlijk duidelijk is geworden is het wel dat een zittend leven een ramp is voor de gezondheid. Tal van fysieke klachten en aandoeningen kunnen op zittend werken worden teruggebracht. Niet toevallig dan ook dat heel wat initiatieven zoals staande bureaus en flexibelere werkuren ingang hebben gevonden. Niet toevallig dan ook dat heel wat werkruimtes de laatste jaren hervormd zijn tot ruimtes waar ook al eens wat ontspanning kan genomen worden. Ook werkgevers profiteren immers van gezonde werknemers en een hoog energiepijl. En laat dat nu net iets zijn waar bedrijfsfitness een oplossing voor kan bieden.

Wat is bedrijfsfitness?

Er zijn reeds heel wat bedrijven die als standaard voordeel van werken bij hen een fitnessabonnement in het pakket hebben. Bedrijfsfitness gaat echter nog een stapje verder en plaatst de fitnessruimte in het bedrijf zelf. Gratis te gebruiken voor werknemers en een extra prikkel om die werknemers aan te moedigen met hun lichaam bezig te zijn. De opening van een dergelijke fitnessruimte op de werkvloer biedt niet alleen voor de werknemers voordelen, maar ook voor de werkgever zelf.

Werkgeversvoordelen

Minder ziekteverzuim

In en gemiddeld kantoor spendeert een werknemer 8 à 9 uur op een stoel. Het gevolg hiervan is een heel scala aan aandoeningen die kunnen getraceerd worden naar een slechte conditie en een gebrek aan fitheid. Door jouw werknemers aan te moedigen om te fitnessen dankzij de opening van een fitnessruimte kan dit deels opgelost worden. Regelmatig sporten is een zegen voor de algemene gezondheid. Niet alleen is er gewichtsverlies, maar bovendien ook een lagere bloeddruk en een hogere weerstand tegen allerhande ziektes. Dat zorgt op zijn beurt voor een lager ziekteverzuim en dus ook lagere ziektekosten. De eenmalige investering in een fitnessruimte kan nog jaren na datum opbrengen in de vorm van lagere kosten.

Een hogere productiviteit

Productiviteit hangt in sterke mate samen met de geestelijke gezondheid van de werknemer in kwestie. Een werknemer die zich slecht voelt op het werk en in zijn vel is geen productieve werknemer. Door bedrijfsfitness te gebruiken verbeteren deze aspecten en sta je als werknemer alerter in het leven. Werknemers die zich beter in hun vel voelen zijn productiever en ook dat telt financieel hard door.

Mensen houden en lokken

In een competitieve sector is het zo dat elk detail het verschil kan betekenen tussen goed personeel houden en/of aantrekken. Door een fitnessruimte in huis te hebben beschik je weer over een extra argument om arbeidskrachten te overtuigen bij jou aan de slag te gaan of net te blijven. Bovendien is bedrijfsfitness vaak goedkoper dan fitnessabonnementen kopen voor de werknemers.

En de werknemer dan?

Een bedrijfsfitness is natuurlijk vooral goed nieuws voor de werknemers. Welke voordelen een dergelijke investering voor hen biedt?

Geestelijke gezondheidsvoordelen

Door te sporten en actief bezig te zijn verhoog je de bloedstroom naar jouw hersenen. Het is dit effect dat ervoor zorgt dat je na het sporten alerter bent en vaak meer energie hebt. Bovendien lanceert sporten een hele hoop endorfines in de hersenen. Deze gelukshormonen zorgen ervoor dat gevoelens van angst en depressie minder kansen krijgen. Bovendien komt er ook serotonine vrij wat een hormoon is dat jouw gemoedstoestand verbetert. Resultaat? Je kunt beter met stress om en beschikt over een betere geestelijke gezondheid.

Fysieke gezondheidsvoordelen

Naast geestelijke zijn er ook heel wat fysieke gezondheidsvoordelen aan een fitnessruimte. Een regelmatige lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je afvalt en dat jouw immuunsysteem geoptimaliseerd geraakt. Hierdoor ben je resistenter tegen griep en verkoudheden, maar verlaagd ook de kans op heel wat ernstigere ziektes zoals diabetes en hart- en vaatziekten.

Tijdswinst

Na een lange werkdag heb je natuurlijk geen zin om nog naar de fitness te gaan en je af te beulen. De verplaatsing alleen al is voldoende om alle motivatie weg te stelen. Beschikt jouw bedrijf echter over een fitnessruimte? Dan verlies je al geen tijd met de verplaatsing en is de kans groter dat je regelmatig aan sport doet. In plaats van op te kijken tegen de rit naar de fitness kan je na het werk of tijdens de middagpauze vlug een setje knallen.