Een IT consultant helpt bedrijven met het implementeren van informatietechnologie en/of voorziet ze van advies. Hierbij wordt er rekening gehouden met de doelstellingen van het bedrijf. Meestal zijn de diensten die een IT consultant levert eenmalig. Een IT consultant zal bijvoorbeeld geen infrastructuur beheren of netwerken onderhouden. Als je als IT consultant werkt dan die je dit over het algemeen bij een IT consulting bedrijf en heb je eigenlijk continu andere klanten. Het kan ook voorkomen dat je in dienst wordt genomen bij een groot bedrijf dat op regelmatige basis nieuwe IT toepassingen moet implementeren.

Wat zijn de belangrijkste taken van een IT consultant?

Consultancy staat voor adviseren. Als IT consultant zul je bedrijven dan ook voorzien van op maat gemaakt IT advies. Maar dat is niet alles. Een IT consultant lost ook vraagstukken op, kunnen medewerkers van het bedrijf ondersteunen en hebben een belangrijke rol bij het bouwen aan een IT strategie. Hierbij houd je altijd rekening met de doelstellingen en de wensen van het bedrijf waarvoor je werkt. De taken van een IT consultant verschillen per project. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een nieuwe IT infrastructuur implementeren, het oplossen van problemen op IT gebied en applicaties ontwikkelen.

Wat je exact moet doen hangt uiteraard af voor welke klant je op dat moment werkt. Dit maakt jouw functie heel erg wisselend en uitdagend. Wat zijn de doelstellingen van het bedrijf, waarom heeft de klant je nodig en hoe groot is de opdracht? Dit zijn maar een paar van de criteria waarop de inhoud van je functie gebaseerd is. Over het algemeen kom je als IT consultant een aantal taken tegen die regelmatig terugkeren, zoals:

  • Het oplossen van IT vraagstukken bij klanten;
  • Het implementeren van een IT infrastructuur;
  • Het geven van advies over de IT strategie van de organisatie;
  • Het ontwikkelen van applicaties;
  • Systeemintegratie;
  • Het opleveren van content management systemen.

Overige taken van een IT consultant

Naast de standaard werkzaamheden kan een IT consultant ook gevraagd worden voor het uittekenen van processen die IT gerelateerd zijn, voor het bouwen van websites of medewerkers op te leiden op IT gebied. Uiteraard zijn dit niet de belangrijkste en tevens hoofdtaken, maar steeds meer organisaties zoeken naar iemand die verschillende IT functies kunnen combineren. Binnen IT consultancy’s worden ook steeds vaker teams aangeboden, in plaats van één expert op IT gebied.

Wat zijn de vaardigheden van een IT consultant?

Een IT consultant moet een passie hebben voor informatica en alles wat hiermee te maken heeft. Je belangrijkste taak als IT consultant is het adviseren van bedrijven over verschillende aspecten van hun informaticasystemen. Je hebt dus veel kennis nodig over programmatie en IT infrastructuur. Als je een voorgeschiedenis hebt als systeembeheerder, informatieanalist of programmeur, dan kan dit zeker een voordeel zijn.

Sociale vaardigheden zijn daarnaast ook erg belangrijk. Het is jouw taak om klanten te informeren, op te leiden en te kunnen overtuigen. Ook flexibiliteit is een belangrijke vaardigheid. Je werkt immers steeds voor een andere organisatie, waardoor je je continu moet aanpassen aan nieuwe regels.

Als IT consultant ben je van alle markten thuis en kun je op welk IT gebied dan ook advies geven. Je houdt van verandering en vindt het geen probleem om continu bij te scholen en zo op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op IT gebied. Je gaat uitdagingen niet uit de weg en je bezit voldoende sociale vaardigheden om managers en werknemers op te leiden en op een juiste manier te informeren.

Hoe kun je een IT consultant worden?

Wil je aan het werk als IT consultant? Dan is je opleiding en ervaring afhankelijk voor wat voor soort bedrijven je wilt gaan werken. Ga je voor een klein bedrijf werken, dan kan het voldoende zijn om MBO werk-, en denkniveau te hebben in combinatie met een aantal jaren relevante werkervaring. In alle andere gevallen is het gewenst om een master of een bachelor te hebben in computer-, of informatiewetenschappen of engineering.

Het kan vereist zijn om een HBO opleiding ICT afgerond te hebben. Deze opleiding combineert Technische Informatica, Informatica, Informatiedienstverlening en Management en Business IT & Management. Na deze vierjarige HBO opleiding kun je een specialisatie volgen. Ook wetenschappelijk onderwijs, zoals Bedrijfskundige Informatica, Technische Bedrijfskunde, Software Engineering of Informatica kan een prima startbasis zijn voor een functie als IT consultant. Hoe dan ook, het is in ieder geval een vereiste dat je affiniteit hebt met ICT.