Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen? Hier moet je op letten!

Steeds meer mensen denken erover om zonnepanelen te kopen. Dat is niet vreemd, want zo kun je je eigen stroom opwekken en dat is niet alleen duurzaam, maar uiteindelijk ook voordelig! Als jij je gaat oriënteren op zonnepanelen, dan vraag je je misschien af waar je nu precies op moet gaan letten. Wij zetten hier vijf belangrijke aandachtspunten voor jou op een rijtje.

Opbrengst van de zonnepanelen

Er zijn verschillende fabrikanten die zonnepanelen maken en dat betekent dat er verschil zit in prijs en kwaliteit. Het vermogen wordt bij de diverse producten altijd keurig aangegeven, maar in de praktijk blijkt dit niet altijd overeen te komen. Sommige panelen behalen een hogere opbrengst dan andere. Het is daarom altijd goed om informatie over diverse merken in te winnen. Er zijn bijvoorbeeld sites die verschillende merken zonnepanelen getest hebben om te kijken wat het daadwerkelijke vermogen is en welke opbrengst je dus redelijkerwijs mag verwachten.

Kies een goede installateur

Welk merk zonnepaneel je kiest is dus van belang, maar vergeet ook niet om voor een goede installateur te kiezen! Zij kunnen jou niet alleen helpen bij het bepalen van het juiste merk, maar zij zorgen er ook voor dat alles goed aangelegd wordt. Het optimaal functioneren van de panelen is afhankelijk van hoe het hele systeem geïnstalleerd is. Kies daarom altijd voor een erkende installateur, je weet dan zeker dat deze over de juiste kennis en vaardigheden beschikt om het systeem goed te installeren.

BTW teruggave zonnepanelen

Als je zonnepanelen koopt, dan kun je de btw die je hierop betaalt terugvragen van de overheid. Veel mensen zijn niet bekend met deze regeling en dat is jammer. Het maakt de aanschaf van de panelen immers een stuk voordeliger! Hoe vraag je de btw nu terug? Op de website van de Belastingdienst vind je hiervoor een speciaal formulier, je vindt dit door te zoeken op ‘formulier opgaaf zonnepaneelhouders’. Nadat je dit formulier hebt opgestuurd, krijg je twee brieven van de Belastingdienst waarmee je een btw-aangifte kunt doen. Na beoordeling van je aangifte krijg je de betaalde btw zo snel mogelijk teruggestort! Let op, dit is een regeling voor particulieren. Als jij ondernemer bent, vraag je de btw gewoon via je standaard btw-aangifte terug.

Beschikbare subsidies

Voordat je overgaat tot de aanschaf van zonnepanelen, is het altijd goed om na te gaan of er subsidies zijn waar je gebruik van kunt maken. Het lastige is dat subsidieregelingen komen en gaan en subsidiepotjes zijn soms ook snel leeg. We kunnen hier dus geen specifieke regeling benoemen. Wel kunnen we zeggen dat het altijd verstandig is om uit te zoeken of er op het moment dat jij zonnepanelen wilt kopen ook een subsidieregeling beschikbaar is. Je installateur kan je daar vaak meer over vertellen! Is er geen subsidie beschikbaar? Dan kun je wel nog gebruik maken van de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Hiermee kun je tegen gunstige tarieven een deel van het geld lenen dat je nodig hebt voor de aanschaf van de panelen. Heb je zelf niet genoeg budget om de aankoop te doen, dan kan deze lening helpen!

Bereken de terugverdientijd

Zonnepanelen kosten natuurlijk geld, maar het goede nieuws is dat je deze aanschafkosten snel weer terugverdient. Zodra de panelen er liggen maak je immers geen kosten meer voor het verbruik van stroom. Hoe lang de terugverdientijd in jouw geval is, is afhankelijk van de opbrengst die behaalt wordt en het tarief dat je nu voor stroom betaalt. De opbrengst is weer afhankelijk van het merk dat je gekozen hebt, maar ook van de hoeveelheid zon die op jouw panelen valt. Niet ieder dak ligt immers precies op het zuiden. Ook hiervoor geldt dat jouw installateur jou kan helpen bij het berekenen van de terugverdientijd. Gemiddeld kun je echter uitgaan van ongeveer zes jaar. Aangezien panelen een levensduur hebben van ongeveer 25 jaar, heb je daarna dus nog ongeveer 19 jaar gratis stroom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *